‘Lief zijn voor jezelf’.. Oh wat haatte is dat in therapie wanneer iemand alleen al die woorden uitsprak. Lief zijn voor jezelf. Ik snapte echt helemaal niks van wat dat dan zou moeten betekenen of hoe ik dat dan zou moeten doen. Moet ik mijzelf dan een knuffel geven ofzo of een bosje bloemen voor mezelf kopen? Misschien heeft iemand het ook wel eens tegen jou gezegd. ‘Wees toch eens lief voor jezelf joh’. En om het dan nog een stukje erger te maken.. ‘Want dat verdien jij toch!’ Ulg, daar kreeg ik helemaal de kriebels van.

Wanneer lief zijn voor jezelf?

Waarschijnlijk horen we dit van anderen vaak als het met ons wat minder goed gaat. Wanneer we onze dag niet hebben, boos zijn op onszelf, verdrietig of teleurgesteld bijvoorbeeld. Grappig dat we dit wel makkelijk kunnen worden, maar dat lief zijn voor onszelf toch een next level iets is. Vaak zie je ook nog eens dat mensen wie niet zo makkelijk lief kunnen zijn voor zichzelf, het dus wel heel makkelijk voor anderen kunnen zijn. Te veel soms 😉 Toch hebben we het zelf maar al te hard nodig. Want als we niet lief zijn voor onszelf, zijn we ongelukkig en als we te lang ongelukkig zijn, dan gaat het kaartenhuis vanzelf wel in elkaar vallen en zullen dingen van kwaad tot erger worden. Lief zijn voor jezelf is zo ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de negatieve gevoelens, de pijn of het verdriet niet erger en erger wordt. Wanneer je ergens keihard voor hebt gewerkt en het uiteindelijk toch niet loopt zo als jij had geplant dan mag je uiteraard intens verdrietig zijn, maar het belangrijkste is dat je ook naast dat verdriet mild tegen jezelf kan praten. Dat je zegt, ‘Logisch dat je verdrietig bent, dit wilde je zo graag’. Maar dat je ook trots bent op jezelf omdat je het toch hebt geprobeerd en alles op alles hebt gezet om het te halen. Dat het niet gelukt is, is misschien een negatieve uitkomst, maar hoogst waarschijnlijk heb je er veel van geleerd. Dit is het moment om lief te zijn tegen jezelf.

Waarom lief zijn tegen jezelf?

Het grappige is dat wanneer je het lief zijn de ruimte geeft je vaak ook dingen weer veel nuchterder kan bekijken. Iets is uiteraard nog steeds gewoon super kut, maar waarschijnlijk kan je er nu zonder al te veel beladen emoties over nadenken, over praten en misschien zelfs over prakkiseren wat je volgende stap gaat worden. Midden in die stroom van heftige emoties is vaak alles donker en negatief en is helder nadenken geen optie meer.

Lief zijn is ook belangrijk wanneer je veel schuldgevoelens hebt naar jezelf als iets bijvoorbeeld niet goed gaat. Dat je vooral jezelf naar beneden praat, ‘je hebt het zelf verpest’, ‘zie je nou wel, je kan ook niks’. Dit zijn uiteraard hele nare misplaatste gedachtes en op deze negatieve manier totaal niet waar. Wanneer je lief bent tegen jezelf op zo’n moment hoor je juist te zeggen, ‘jeetje wat rot dat het je niet gelukt is, terwijl je alles er aan hebt gedaan’. En bespreek met jezelf dat je het na een korte rouwperiode wanneer je hoofd wat rustiger is, nog eens gaat bekijken.

Maar hoe werkt dat dan lief zijn voor jezelf?

Nou, gewoon heel simpel dus. Lieve woorden tegen jezelf zeggen, vaak de woorden die jij aan een ander zou vertellen als ze in dezelfde positie zaten. Lieve woorden die je tegen een kind zou zeggen (ja, dat klinkt misschien raar maar die woorden zijn in ieder geval altijd lief) ((mits je één of andere psychopaat bent dan he)). Maar als dat thuis gezellig maken is of je lievelingsreceptie maken of lunchen bij je favo lunchroom, ook prima! Zolang het maar een ‘healthy-niet-doorgeslagen-actie’ is zoals je hele bankrekening leeg shoppen of een hele reep chocola op vreten tot je misselijk bent. Dat lijkt misschien lekker op zo’n moment, maar dit is niet lief zijn voor jezelf. Dat is de ene emotionele gebeurtenis proberen te vergeten door een andere emotionele handeling waar jij je achteraf totaal niet beter door gaat voelen.

Lief zijn voor anderen

Praten tegen jezelf met de woorden die jij aan een ander zou zeggen benoem ik niet voor niks. Heel waarschijnlijk ben jij voor andere namelijk altijd heel lief. Op de een of andere manier vinden mensen wie moeilijk lief zijn tegen zichzelf het heel makkelijk om lief te zijn tegen anderen. Dit is uiteraard ook zo veel makkelijker, zolang je maar bij jezelf en jouw eigen gevoelens weg kan is het superrrr easy. Lief zijn tegen jezelf komt veel te dichtbij en dat is hoogst waarschijnlijk veel te spannend. Want vind jij het moeilijk om lief te zijn tegen jezelf, dan vind je vaak gevoelens in het algemeen heel lastig. Lief zijn voor anderen is prachtig en maakt je een mooi mens. Maar zorg voor balans.

Balans

Wees een beetje lief tegen jezelf en een beetje lief tegen een ander. Niet heeeeel lief tegen anderen en jezelf wegcijferen of naar beneden halen. Jij verdient het om jezelf gelukkig te maken en alleen dan kan jij ook een ander echt gelukkig maken (cliché, maar zo waar). Voor mij is dit schrijven alleen al weer even een reminder om lief te blijven tegen mezelf. Het is harder werken dan je denkt wanneer lief zijn voor jezelf niet altijd van nature gaat.

Vind je het echt moeilijk om lief te zijn tegen jezelf, cijfer jij jezelf vaak weg of haal jij jezelf vaak naar beneden. Is dit een patroon wat zich continue herhaalt, maakt dit je ongelukkig en lukt het je maar niet om het zelf aan te passen? Ga dan eens met iemand hier over praten. Er zijn genoeg coaches of therapeuten wie dit met jou kunnen uitzoeken en deze patronen kunnen doorbreken. Één ding is zeker, als je het niet probeert zal het ook nooit veranderen. En je bent het juist zo waard (ielg I know).

Liefs
Volg mij ook via Instagram & Facebook

%d bloggers liken dit: