In 2017 tijdens mijn CrossFit Level 2 Course merkte ik dat ik mij nog verder wilde ontwikkelen. Na een aantal jaar werkzaam als CrossFit coach met duizenden coachingsuren en dag in dag uit bezig te zijn met het geen wat ik het allerliefste doe wilde ik mij heel graag verder ontwikkelen en uiteraard ook onderscheiden. Ik merkte met mijn fulltime job als CrossFit coach dat ik graag meer wilde leren en mijn passie en werk wilde bezegelen. Tijdens Level 2 werd er duidelijk verteld wat de volgende stappen zouden zijn. Ik was geïnteresseerd, maar vooral nog erg onzeker. Was Level 3 iets voor mij? Kon ik dit wel? Heb ik genoeg ervaring en kennis?

Twijfels, twijfels, twijfels

Er ging een jaar voorbij.. Een jaar met veel twijfels of ik hier wel klaar voor was. Misschien kwam het doordat ik mentaal niet helemaal goed in me vel zat, maar ik merkte dat ik mega onzeker was over überhaupt mij aanmelden voor Level 3. Alle coaches die ik kende of volgde met een Level 3 titel waren in mijn ogen zo goed en ik keek echt tegen hen op. Ik kon mijzelf maar moeilijk met hen vergelijken, daar werd ik nog onzekerder van. Maar na een jaar vol met twijfels dacht ik ‘Fuck it, ik zie het wel! Als zij het kunnen dan kan ik het ook. Uiteraard met veel zenuwen ging ik het traject in werking zetten en meldde ik mij aan voor CrossFit Level 3 Trainer. Na het inleveren van alle nodige documenten gebeurden er bij het moment van aanmelden eigenlijk niet zoveel meer dan dat er een jaar ging lopen waarin ik de tijd had om de test af te nemen. Studeren, studeren en nog eens studeren. Als ik ergens niet goed in ben dan is het studeren en vooral niet wanneer ik het zelf moet indelen. Leren doe ik meestal pas echt onder druk als de deadline nadert. Nou dat gebeurde ook, van één keer in de maand een bladzijde werd dat de laatste drie maanden elke dag tien bladzijdes om gas te geven en meters te maken. Ik weet nog dat ik een herinnering kreeg van CrossFit dat mijn aanmelding bijna afliep en dat ik toen hoe dan ook mijn examen moest inplannen. Was ik ready? Geen idee op dat moment. Ik had alles gelezen, nog drie keer gelezen, elke onderwerp wat in het studiemateriaal voor kwam drie dubbel onderzocht in de praktijk en aan de hand van theorie. Als ik nu niet ready was, dan zou ik het nooit zijn..

Wat is CrossFit Level 3?

Level 3 is dus een zelfstudie wat de volgende onderwerpen omvat:
– Screening and Ongoing assesment
– Programming
– Teaching
– Coaching
– Nutrition and Lifestyle
– Classroom Management and Professional Responsibilities

De test

Na het studeren moet je een test doen als examen met 160 meerkeuzevragen en hier krijg je 3 uur en 55 minuten de tijd voor. Die test was ‘nerve wrecking’! Ik werd in een computerzaal achter een PC gezet en mocht letterlijk niks mee, zelfs geen water of eten. Vier uur zonder eten was het eerste waar ik mij druk over maakte natuurlijk. Gelukkig mocht ik wel het lokaal verlaten om wat te snacken of te drinken wat ik bij de receptie guy kon achterlaten. Helaas ging dit wel van mijn eigen tijd af, maar was het best even lekker om mijn benen te strekken en mijn hoofd te resetten. De volle vier uur had ik nodig. Eerst alle vragen door gegaan en gemarkeerd welke ik niet wist. Bij veel vragen hoorde filmpjes die je echt wel even een paar keer moest kijken. Dit kostte best veel tijd, maar gelukkig waren er ook vragen bij die je snel en makkelijk kon beantwoorden. Toen ik op het eind nog de gemarkeerde vragen moest doorlopen kreeg ik het wel even Spaans benauwd.. Wat waren het er nog veel! Letterlijk tot op de laatste seconde heb ik nog de vragen doorgelopen en ingevuld waar nodig en toen was het echt tijd. Ik ging naar buiten om me af te melden bij de receptie en het voelde fijn om in ieder geval klaar te zijn. De uitslag lag nu buiten mijn handen om. Ik dacht dat het wel een weekje of twee zou duren voordat ik de uitslag zou krijgen, maar zonder dat ik het wist haalde de computernerd achter de balie een papier uit de printer en hij feliciteerde mij. WTF, heb ik het gewoon gehaald, in één keer?! Ik kon het oprecht niet geloven na alle horrorverhalen op internet over deze toets en dat er maar weinig mensen in één keer slagen. Het was horror, absoluut, maar ik had het gewoon gehaald. Ik moest mijzelf echt even knijpen en merkte dat ik lang niet zo trots op mijzelf was geweest. Alle twijfel die ik ooit had viel zo in één keer van me af, waar was ik toch eerst zo bang en onzeker over geweest..

In Nederland

Ik was op dat moment (januari 2019) nummer acht in Nederland. En op dit moment zijn dat er elf. Ik hoop oprecht dat dit er nog zo veel meer gaan worden. Ik kan het elke boxeigenaar, head coach en (fulltime) CrossFit coach aanraden. Het zet je volledig op scherp, alles lijkt als puzzelstukjes in elkaar te vallen. Je wordt door de studie er volledig in gezogen en als er nog gaten waren omtrent CrossFit dan zijn die gelijk gevuld. Ik hoop echt dat professionaliteit en opgeleide coaches in de toekomst meer en meer de reden gaan worden waarom mensen kiezen voor een box. Ik zou het echt te gek vinden als iedere box op z’n minst één Level 3 Trainer in huis heeft en dat dit uiteindelijk een nieuwe standaard wordt binnen de CrossFit wereld. Uiteraard komt er bij een goede CrossFit box of coach zijn meer kijken dan 1000+ uren coaching en een Level 3 certificaat. Kennis omtrent fitness, health, coaching, mensen in het algemeen en gewoon heeeel veel passie hebben voor wat je doet zijn net zo belangrijk 🙂

Wat ik wil zeggen is niet dat een box of coach zonder Level 3 of een ander certificaat een shitty box of coach is. Ik weet als geen ander dat er super veel boxen en coaches zijn die echte professionaliteit aanbieden met of zonder certificaat. Ik ken coaches van wie ik graag les krijg of van wie ik graag iets leer of lees. Ik ken coaches tegen wie ik op kijk en wie mij inspireren. Helaas zijn er ook veel plekken waar CrossFit (of iets wat er op lijkt) op een onverantwoorde manier wordt aangeboden, net zoals in elke branche of bij elk beroep. En dat is dan ook precies de reden waarom ik jullie toch uitdaag om de standaard hoog te leggen en dat wij zo daarmee zoekende mensen kunnen laten zien “he joehoe, hier zijn we serious”.

Denk er eens over na of dit iets voor jou is. En heb je twijfels net als ik? Het is echt nergens voor nodig, kan ik uit ervaring zeggen 😉 Wil je hier graag over kletsen, dan kan dat uiteraard. Ik hoor graag van je!

Vera Potharst – Certified CrossFit Level 3 Trainer 

Liefs, Vera

Volg je mij al op Instagram? Zo blijf je up-to-date van nieuwe blogs, interessante posts en kan je een kijkje nemen in mijn leven als health freak.

Ook op Facebook kan je mij vinden en LinkedIn

PS ik heb nog een paar plekjes voor 1-op-1 lifestyle coaching, klik hier voor meer info of vraag een GRATIS kennismakingsgesprek aan.

%d bloggers liken dit: