Finally, er is een einde gekomen aan The Open 2018 (CrossFit Games). Wat een pittige weken zeg! Niet alleen individueel, maar ook in de box. Het was geweldig leuk, maar tegelijkertijd fysiek en mentaal ook bloed zwaar.

Hoe heb ik het gedaan dit jaar?
Allereerst, ik kan mijn geluk niet op! Ik heb mijn eigen verwachting DIK overtroffen, ik ben namelijk dit jaar 59ste geworden van de ± 1.500 vrouwen (18-34) in Nederland! Jullie snappen dat ik hier echt mega blij mee ben. Helemaal als je kijkt naar mijn dip van vorig jaar, toen was ik van 119ste (2016) gezakt naar 150ste (2017). Kijkend naar mijn score van 2017 betekent dit gewoon bijna 100 plekken gestegen dit jaar! Ik ben niet vaak tevreden, maar nu ben ik dat echt wel! Hieronder vind je mijn ranking van de afgelopen jaren, wereldwijd, naar regio en in Nederland.

Ook kan je hieronder zien hoe ik het per week heb gedaan. Sommige workouts lagen me heel erg, andere juist weer niet. Toch is er maar één week geweest waar ik slechter heb gescoord. Week 2 (18.2 en 18.2A) had ik een kleine knie blessure en moest ik de workout uitstellen tot het laatste moment. Hierdoor heb ik geen redo kunnen doen. Alle andere workouts heb ik twee keer gedaan en in al die tweede keren heb ik een betere score kunnen halen. Wat nou als ik 18.2 ook een tweede keer had gedaan? Misschien was ik dan binnen de 50 geëindigd! Maar er is altijd een ‘wat-als-senario’ en helaas leven we alleen in de echte wereld. Daarom kan ik mij hier makkelijk van afzetten en blij zijn met mijn uiteindelijke ranking. Daarbij ben ik echt enorm trots op mijn prestatie in week 3. Ik heb met 18.3 namelijk een 31ste plek weten te behalen en dit soort dingen had ik mij nooit voor mogelijk gesteld (de volledige workouts zijn te vinden op games.crossfit.com).

Ik heb nog steeds weaknesses, maar ben ook echt veel beter geworden. Vaak zie je dit niet gaandeweg, maar gelukkig hebben we The Open om dit in te zien. Laatst vroeg iemand aan mij: ‘Wat is er nu anders geweest het afgelopen jaar, half jaar, waardoor je zulke progressie hebt gemaakt?’ Ik ging hier over nadenken en kwam er eigenlijk achter dat ik een klein beetje beter naar mijn eigen lichaam en hoofd kan luisteren. Ik ben ietsie pietsie liever voor mijzelf geworden in de zin van niet zo streng. Wanneer ik mij niet helemaal fit voel een training wat minder zwaar uitvoeren of als ik zelfs helemaal op ben gewoon een dag of twee niet trainen. Misschien laat het in therapie gaan voor mijn persoonlijkheidsstoornis Borderline (wow what? lees mijn even rond op me blog ; ) toch al een beetje zijn uitwerkingen zien ; ) Ook ben ik minder gaan trainen! Ja, best raar eigenlijk. Maar ik besef me dat ik kortere trainingen heb dan voorheen. Ik volg op dit moment gewoon de programmering van de box. En daarmee kom ik trouwens op het tweede gedeelte waar ik onwijs trots op ben. Deze programmering maak ik namelijk zelf! Als head coach van CrossFit 2102 maak ik de programmering van de box. Dit doe ik al een aantal jaar en hier ben ik steeds beter in geworden. Blijkbaar zelfs zo goed dat ik mijzelf bijna 100 plekken heb laten stijgen op het Nederlandse leaderboard. Ik vind programmeren te gek, maar vond het in eerste instantie niet chill om ook mijn eigen programmering te volgen. Toch zijn mijn trainingsmaatje Arjen en ik dit gaan doen en ook voor hem heeft het goede resultaten geleverd! Hij heeft zich namelijk in zijn leeftijdscategorie (35-39) als 17de geplaatst van de 400 mannen in Nederland. Ik ga hier dus gewoon lekker even mee door. Ik vind het namelijk ook te gek om dezelfde workouts als de rest van de leden te doen, zo blijf ik lekker uitgedaagd in mijn trainingen en kunnen Arjen en ik ook nog makkelijk lesjes mee doen. Hiernaast besef ik mij ook heel goed dat mijn geluk in de liefde enorm helpt! Ik heb zo’n ontzettend te gek vriendje wie 100% achter mij staat en mij steunt en motiveert als het om CrossFit gaat. Wat een heerlijk gevoel is dat. Ik ben op dit moment meer gemotiveerd dan ooit om beter te worden dan ooit en ga gewoon lekker door met waar ik mee bezig ben. En natuurlijk werken aan een lijstje weaknesses! Hopelijk ga ik thrusters ooit leuk vinden ; )

Wat is The Open?
The Open bestaat uit vijf workouts verdeelt over vijf weken. Als je de getalen 18.1 t/m 18.5 voorbij hebt zien komen, maar dacht wtf waar gaat dit over.. Dan weet je nu dat 18 staat voor 2018 en de .1 voor de eerste week en dus de eerste workout. Elke week in de nacht van donderdag op vrijdag kondigde Dave Castro (director of the CrossFit Games) de workout van die week aan, waarvan je de score tot maandag avond kon doorgeven. Elke zaterdag hebben wij met de groep in de box deze workout gedaan en iedereen heeft daarbij een eigen judge om de standards van de movements te waarborgen. Daarnaast kan je als atleet altijd kiezen per workout of je die RX of scaled uitvoert.

Tijdens die vijf weken doen dus al die honderdduizenden mensen dezelfde workout in hun eigen box samen met hun CrossFit community. Dit is in één woord te VET! De samenhorigheid, het bloed, zweet en de tranen wie we delen schept een band én ‘the magic of The Open’ zorgt ervoor dat wij superhumans worden en opeens dingen kunnen wie we nooit dachten te kunnen!

The Open dit jaar was zwaar! Veel nieuwe elementen, zoals dumbbell squats, nieuwe handstand pushup standards, handstand walk en ring muscle ups en bar muscle ups in één workout. De workouts zijn zo gemaakt dat er een eerlijke ranking van niveau uitkomt na vijf weken. De wereld is daarbij onderverdeeld in regio’s en binnen die regio’s gaan er van de Elite (18-35) 20 mannen en vrouwen door naar de Regionals. Vanuit de Regionals (waar een aantal regio’s bij elkaar komen) gaan er maar vijf mannen en vrouwen naar The CrossFit Games in de USA. De overige leeftijdscategorieen hebben eerst een eigen online qualifier met de top 200 van The Open om een kwalificatie voor The Games te veroveren. Om je een beeld te geven, er heeft zich maar één vrouw gekwalificeerd voor de Regionals in Berlijn dit jaar: Leonie Henrich (maar zij gaat met haar team), geen één Nederlandse man, maar wel één Nederlands Team: Team Punt Uit. Daarnaast zijn er een aantal Nederlandse Master en Teen atleten wie zich hebben gekwalificeerd voor de online qualifier, lees hier een uitgebreid verslag van de Nederlandse atleten in The Open, geschreven door WOD Athletes.

Next: The Battle of Amsterdam Qualifier & The Beach Throwdown Qualifier

%d bloggers liken dit: