“Nee, ik moet eerst even fit worden en dan ga ik starten met CrossFit.”

Is wat ik alsmaar hoor als CrossFit coach en personal trainer bij CrossFit 2102 en HealthclubNU

Is CrossFit alleen voor gevorderde? Of kan een beginnende sporter ook starten met CrossFit? Lieve CrossFit-enthousiastelingen, voor wie maar als te graag mega fit en sterk willen worden: ‘CrossFit is voor IEDEREEN!’ Ongeacht jouw fitnessniveau, leeftijd, lichamelijke beperkingen of doorzettingsvermogen.

While CrossFit challenges the world’s fittest, the program is designed for universal scalability, making it the perfect application for any committed individual, regardless of experience. We scale load and intensity; we don’t change the program. The needs of Olympic athletes and our grandparents differ by degree, not kind.

– geciteerd van CrossFit.com

Wij CrossFit coaches begrijpen heel goed 1. dat jij geen Olympic athlete bent en 2. dat jij wel fit wilt worden maar helemaal geen ambitie hebt om een Olympic athlete te zijn. Dat je hebt gekeken naar  The CrossFit Games en stiekem denkt dat jij de nieuwe Mathew Fraser bent is natuurlijk helemaal prima, ‘dream big’ zullen we maar zeggen ;). Anyway, met dit citaat wordt beschreven en bedoeld dat wij tijdens de CrossFit lessen voor iedereen hetzelfde programma draaien. Maar dat er wordt aangepast op gewicht en intensiteit (hoe intensief een workout of training wordt uitgevoerd). Zie het zo. Wanneer er een workout op het programma staat van 3 rondes voor tijd van 15 deadlifts met 100kg voor mannen en 70kg voor vrouwen, gevolgd voor 15 handstand pushups met een tijdslimiet van 8 minuten.

3 Rounds for time:
15 Deadlifts 100/70kg
15 Handstand pushups
Time cap: 8 min

Dan is het natuurlijk heel logisch dat een beginner dit niet kan uitvoeren. Toch doen er in de les van maximaal 12 mensen allemaal CrossFitters mee met verschillende niveaus. We hebben Anna (29 jaar) en Anna CrossFit al 4 jaar met een gemiddelde van 4 x per week. Zij heeft zichzelf ontwikkeld tot een aardig gevorderde atleet en is in staat om deze workout zoals voorgeschreven (RX) in 5 minuten en 57 seconde te voltooien. Maar we hebben ook Henk (51 jaar) en Henk heeft net de basiscursus afgerond, heeft hiervoor niet tot nauwelijks gesport en is een beeeetje stijfjes. Toch zijn wij als coaches in staat om ervoor te zorgen dat ook Henk deze workout binnen 8 minuten kan finishen. Namelijk op zijn eigen niveau. Zijn workout ziet er als volgt uit: 3 rondes van 10 kettlebell deadlifts met 12kg en 10 push ups met behulp van een box.

Wat hebben we nou gedaan? We hebben twee dingen gedaan. Allereerst is het gewicht of de beweging zodanig aangepast dat het voor Henk mogelijk en vooral veilig is om uit te voeren. De deadlift is hier aangepast naar een kettlebell deadlift van 12kg. Een deadlift met een kettlebell is voor beginners makkelijker uit te voeren, vooral ook vaak voor mensen met een mindere mobiliteit in de rug, het heup en hamstring gebied. Daarnaast is het gewicht van 12kg meer dan zat en ook een veilig gewicht om eerst de techniek onder de knie te krijgen. De handstand push up is ten eerste aangepast naar normale push ups. Henk heeft namelijk nog nooit van zijn leven op zijn handen gestaan en heeft nog niet de kracht in zijn schouders en lichaam om onderste boven tegen de muur te komen, laat staan zichzelf in deze positie op te drukken ;). Ook een juist uitgevoerde push up op de tenen is voor 3 rondes nog erg zwaar. Geen probleem! Wij hogen de voorkant van het lichaam gewoon wat op om zo een ‘incline’ push up te maken en wel nog de juiste trainingsprikkel te krijgen. Top, ook Henk kan op deze manier mee doen met de training!
Ten tweede is de intensiteit van de workout aangepast. Voor Henk is het nogal pittig om in zo’n korte tijd 45 herhalingen van beide oefeningen uit te voeren. Namelijk omdat hij voor CrossFit nog nooit high intensity training heeft gedaan en ook zijn conditie erg laag is. Daarnaast heeft de coach aangegeven om vooral rustig en gecontroleerd te bewegen tijdens de deadlift en push ups en vooral niet te veel bezig te zijn met de tijd. Techniek en een juiste uitvoering is veel belangrijker als beginner. Hierdoor finished ook Henk binnen 8 minuten, namelijk op 6.45 min.

Wij begrijpen heel goed dat zo’n CrossFit box, ook wel ‘martelkamer’ genoemd door potentieel sporters bij ons op de club wanneer zij langs de ruimte lopen, intimiderend kan overkomen. Helemaal wanneer er een harde bass, schreeuwende coaches en droppende gewichten te zien en te horen zijn. Maar schijn bedriegt! It is actually FUN. Naast fun is het ook super goed voor het bouwen van conditie, kracht en lenigheid, maar ook heel leerzaam en confronterend. Het geeft je een stukje extra zelfvertrouwen. En natuurlijk het horen bij een te gekke groep mensen die het allemaal aandurven om daar in de CrossFit box de uitdaging aan te gaan met zichzelf, om elke keer een beetje beter, fitter, wijzer en misschien zelfs een beter mens te worden!

Kom je ook een keertje mee doen? Wil jij je inschrijven voor de basiscursus (gratis voor HealthclubNU leden)? Of benieuwd wat de mogelijkheden zijn?

PS. ga dan nu naar de website of meld je dan nu aan voor een proefles via www.crossfit2102.nl

%d bloggers liken dit: