Zelf heb ik er ook vaak last van, niet kunnen ontspannen. Als ik er over nadenk wanneer ben ik dan eigenlijk echt ontspannen? Is dat wanneer ik half Netflix kijk, half met me telefoon bezig ben. Is dat sporten of ben ik dan juist met inspannning bezig? Is dat wanneer ik kook, of eet. Wanneer is dat eigenlijk? Ontspan ik wel? Ontspan jij wel?

Moeilijk ontspannen

Ik weet van mezelf dat ik het echt moeilijk vind. Niks doen. Ik doe wel eens niks, maar dat is dan voor korte duur. Ik voel mij dan snel nutteloos en schuldig, want ik moet nog zoveel doen.. En dan is eigenlijk mijn hoofd al gestart met het cirkeltje van niet kunnen ontspannen. Als ik mezelf dan dwing om wel even niks te doen, dan krijg ik het op me heupen. Ik kan niet meer stilzitten, word kriebelig en onrustig. Ik ben in mijn hoofd zo aan het vechten tegen alle gedachten van wat ik nog moet doen en wat ik in Godsnaam allemaal in deze ‘verspilde’ tijd had kunnen doen. Of eerlijk is eerlijk, wat andere mensen op dit moment van mij verwachten wat ik nu zou moeten doen. Dat opgejaagde gevoel, heel naar voelt dat eigenlijk.

Ongelukkig

En ook ongelukkig. Het kan me echt in de war maken, dat onbehagelijke gevoel in mijn lichaam. Rusteloos, gewoon echt heel naar. Als ik in die flow zit, dan kom ik er ook meestal niet meer zo makkelijk uit. Gewoon in een foetushouding op de bank liggen en dan even niks is dan de enige oplossing. Dan kies ik dus niet zelf mijn ontspanning, maar dan kiest de ontspanning mij.

Inspanning als ontspanning

Wat ik zelf nog wel eens doe als ik zo onrustig ben is wel iets inspannends. Als ik ga sporten dan denk ik namelijk ook even niet na over onderwerpen waar ik mij onnodig gestresst over voel of aan dingen die eigenlijk ook best even kunnen wachten. Het is dan wel fysieke inspanning en ik zal er niet minder moe van worden, maar mijn hoofd wordt dan wel even een soort van gereset. Even niet stressen, even alleen met mijn lichaam en prestaties bezig zijn. Nu vind ik sporten ook echt heel leuk, ik snap dat dit in mijn geval meehelpt.

Boek lezen

Soms lukt het ook wel hoor om eventje, al is het 30 minuutjes, te ontspannen. Ik heb gemerkt dat als ik boeken zoek die ik echt leuk vind, ik ze makkelijk kan lezen. Ik houd van boeken met vrouwelijke personages waar ik me in kan verplaatsen. Onderwerpen welke me aan gaan. Boeken die lekker makkelijk geschreven zijn en goed doorlezen. Meestal niet lang hoor, want na een paar bladzijdes moet ik altijd even m’n ogen dicht doen zo moe word ik van lezen. Waarschijnlijk een teken dat het voor mij ontspanning is en dat ik tukkie ook wel even het nodig heb.

Hond

Toch blijft mijn allerbeste remedie is mijn hond. Gewoon buiten zijn met mijzelf terwijl die kwibus lekker aan het rondsnuffelen is. Ik moet mijzelf dan wel bewust niet vergrijpen aan mijn telefoon, want dat is zo’n lekker makkelijke en vooral snelle afleiding. Even snel kijken of er toch niet toevallig iets interessants is gebeurd in die paar minuten tijd dat ik niet meer heb gekeken. Ik maak mijzelf er ook schuldig aan, maar probeer dus ook bewust momenten te nemen waarop ik het laat.

Ons hoofd moet uit

We hebben het ook echt nodig. Het ontspannen van ons hoofd. We worden continue de hele dag door alleen maar geprikkeld door alles van buiten af. Werk, telefoon, het huishouden, vrienden, familie en ga zo maar door. Ons hoofd moet gewoon af en toe uit. Uit van werk, uit van onze online wereld waarin we leven. Wanneer heb je voor het laatst bijvoorbeeld gewoon naar buiten gekeken uit het raam of zonder telefoon of persoon naast je door de natuur gewandeld. Pas dan kan je echt ontspannen van alle prikkels en kan jouw gedachten gewoon zijn eigen gang gaan. Word je creatiever en lijken ‘problemen’ opeens zo erg nog niet, puur omdat jij gewoon op zo’n moment er slimmer over kan denken zonder alle afleiding.

Offline

Waarvan ik weet dat ik ook echt ontspan is de sauna. Vooral het feit dat ik dan even niet mijn telefoon in de buurt heb, en echt even alleen met mijzelf bezig ben. Die telefoon, wat is die toch fijn en vreselijk tegelijk! Telefoon en laptop vrije momenten zijn daarom zo ontzettend verstandig.

Samenvatting

Ontspannen is voor ons gevoel voor iedereen anders, maar eigenlijk is het juist voor iedereen heel erg hetzelfde. Het is in ieder geval wanneer je hoofd uit staat van alle dagelijkse prikkels. Soms kan dat moment ook even emotioneel zijn, want waar geen doen is, is ruimte voor denken en voelen. Soms niet altijd even fijn, maar wel belangrijk. Belangrijk om dat moment voor jezelf te nemen. Wij kunnen nou eenmaal niet eindeloos doordenderen, ook al denken we van wel.

Wat doe jij om te ontspannen? Vertel het me in een comment hieronder!

Liefs
Volg mij ook via Instagram & Facebook

 

%d bloggers liken dit: