Zelf heb ik er ook last van, niet kunnen ontspannen. Als ik er over nadenk wanneer ben ik dan eigenlijk echt ontspannen? Is dat wanneer ik half Netflix kijk, half met me telefoon bezig ben. Is dat sporten of ben ik dan juist met inspannning bezig? Is dat wanneer ik kook, of eet. Wanneer is dat eigenlijk? Ontspan ik wel? Ontspan jij wel?

Ik weet van mezelf dat ik het echt moeilijk vind. Niks doen. Ik doe wel eens niks, maar dat is dan voor korte duur. Ik voel me dan snel nutteloos en schuldig, want ik moet nog zoveel doen. En dan is eigenlijk mijn hoofd al gestart met het cirkeltje van niet kunnen ontspannen. Als ik mezelf dan dwing om wel even niks te doen, dan krijg ik het op me heupen. Ik kan niet meer stilzitten, word kriebelig en onrustig. Ik ben in mijn hoofd zo aan het vechten tegen alle gedachtes van wat ik nog moet doen en wat ik in Godsnaam allemaal in deze ‘verspilde’ tijd had kunnen doen. Soms ben ik zelfs zo moe dat het me überhaupt niet eens was gelukt om die hele waslijst aan taken nog te hebben gedaan, maar alleen al het idee dat ze nog gedaan moeten worden maakt me zeer rusteloos.

En ook ongelukkig. Het kan me echt in de war maken, dat onbehagelijke gevoel in mijn lichaam. Rusteloos en gewoon naar. Als ik in die flow zit, dan kom ik er ook meestal niet meer zo makkelijk uit. Gewoon in een foetushouding op de bank liggen en proberen nergens meer aan te denken is dan even de enige oplossing.

Wat ik ook nog wel eens doe als ik zo onrustig ben is wel iets inspannends. Als ik ga sporten dan denk ik namelijk ook even niet na. Het is dan wel fysieke inspanning en ik zal er niet minder moe van worden, maar mijn hoofd wordt dan wel even een soort van gereset. Even niet nadenken, even alleen met mijn lichaam en prestaties bezig zijn. Nu vind ik sporten ook echt heel leuk, ik snap dat dit in mijn geval meehelpt.

Soms lukt het ook wel hoor om eventje, al is het 30 min, te ontspannen. Ik heb gemerkt dat als ik boeken zoek die ik echt leuk vind, ik ze kan lezen. Ik houd van boeken met vrouwelijke personages waar ik me in kan verplaatsen. Onderwerpen welke me aan gaan. Boeken die lekker makkelijk geschreven zijn en goed doorlezen. Meestal niet lang hoor, want na een paar bladzijdes moet ik altijd even m’n ogen dicht doen zo moe word ik van lezen. Waarschijnlijk een teken dat het voor mij ontspanning is en dat ik het nodig heb.

Waarvan ik weet dat ik ook echt ontspan is de sauna. Vooral het feit dat ik dan even niet mijn telefoon in de buurt heb, en echt even alleen met mijzelf (of een vriendin) bezig ben. Ik ga te weinig naar de sauna. Zeker een note to self om dat vaker te doen, eens per maand ofzo.

Oh ja, gewoon even met vriendje een wijntje drinken en kletsen. Niet echt echt ontspanning, maar het voelt vaak wel even als ontspanning. Gewoon even lekker met z’n tweetjes kletsen en niet bezig zijn met alle andere dingen om me heen of die ik nog moet doen. Of autorijden en muziek luisteren, tekenen, nagels lakken, in bad gaan, etc.

Ik denk dat dat het gewoon is. Ontspannen is voor iedereen anders, maar in ieder geval wanneer je iets doet of juist niet en niet aan die waslijst van to do’s hoeft te denken. Soms kan dat moment ook even emotioneel zijn, want waar geen denken is, is ruimte voor voelen. Soms ook niet altijd even fijn, maar wel belangrijk. Belangrijk om dat momentje voor jezelf te nemen. Wij kunnen nou eenmaal niet eindeloos doordenderen, ook al denken we van wel 😉

Wat doe jij om te ontspannen?

Vertel het me in een comment hieronder!

 

%d bloggers liken dit: