Lees dit bericht op mijn website #girlsonamission HIER

Ik dacht er al zoooo lang over na om te stoppen met de anticonceptie pil. Het begon me meer en meer tegen te staan om elke ochtend maar die hormonen naar binnen te slikken en steeds meer meiden om mij heen hoorde ik hierover. Hoe meer ik er over nadacht, hoe kutter het begon te voelen. Tot de dag dat ik klaar was met een stopweek en gewoon weigerde om de volgende strip te starten.. Uiteraard ging hier een tijdje aan overwegen van stoppen en vergelijken van andere opties aan vooraf. Graag leg ik jullie hieronder uit waarom ik gestopt ben met de anticonceptie pil, wat voor mij de voordelen zijn, welke nadelen ik ervaar, welke hormoonvrije opties er dan zijn voor anticonceptie en welke optie ik zelf gebruik.

Reden om te stoppen met de anticonceptie pil

Zoals ik hierboven al vertel, stoppen met de pil was voor mij hoofdzakelijk hormonen. Ik wilde gewoon niet meer dagelijks hormonen slikken. Het idee alleen al werd in mijn hoofd steeds raarder en raarder. Daarnaast heb ik jaren gewerkt aan mijzelf door middel van onder andere therapie om mijn emoties en buien onder controle te krijgen (lees hier mijn blog over therapie) en wilde ik niet dat er een mogelijkheid bestond dat de hormonen van de anticonceptie pil hier toch ook een slechte invloed op hadden. Ik slikte al 15 jaar de pil en was er over uit dat er maar één manier was om er achter te komen of de hormonen van de pil invloed hadden op hoe ik mij voelde mentaal. Als ik geen verschil zou ondervinden kon ik altijd gewoon weer starten met de pil toch?

Opties voor hormoonvrije anticonceptie

Uiteraard moest er iets anders gebeuren als ik zou stoppen met de pil. Ja want ik heb een vriend en ja wij hebben sex. Ik ben mij gaan verdiepen in de hormoonvrije opties voor anticonceptie en ik kwam op de volgende opties uit voor ons om te overwegen. Koperspiraal, sterilisatie van mijzelf of mijn vriend, het gebruik van een (vrouwen) condoom en periodieke onthouding met een cyclescomputer.

Het gesprek met le boyfriend

Eerlijk is eerlijk, mijn vriend schok wel even. ‘Niet meer aan de pil?! Maar wij willen helemaal geen kinderen, hoe moet dat dan..’ Dit kon ik hem niet kwadelijk nemen, hij had zich (nog) niet verdiept in de andere opties die er zijn. Maar gelukkig stond hij meer dan open voor een gesprek over deze opties en het maken van een alternatieve keuze zodat ik na 15 jaar eindelijk kon stoppen met het slikken van hormonen. Samen zijn we alle opties langsgegaan. Wij weten zeker dat wij geen kinderen willen. Hij heeft zelf al twee kinderen uit een vorige relatie (wat ben ik gek op ze) en ik zelf heb nooit van mijn leven een echte kinderwens gehad (hier zal ik binnenkort ook wel eens over bloggen). Sterilisatie was dus zeker een optie om te overwegen, maar eigenlijk vonden we het beide een totaal niet chill idee dat we ons zouden moeten laten opereren. Hoe onschuldig de ingreep bij een man ook is. Net zoals ik dus ook geen spiraaltje durf/wil laten zetten, respecteer ik zijn keuze dat hij geen medische ingreep wilt om zich te laten steriliseren. Maar wat dan? Altijd maar condooms, daar word je toch ook niet gelukkig van als je een vaste relatie hebt..

LadyComp

Al langere tijd had ik interesse in de LadyComp. Ik kende deze methode al een tijdje en was er erg in geinteresseerd. Een computertje waarmee je elke dag jouw temperatuur meet tot op de twee decimale nauwkeurig, waardoor dit apparaatje na een aantal maanden precies weet wanneer jij wel of niet vruchtbaar bent. Hoe te gek is dat! Ik hoorde van meiden om mij heen dat ze gewoon een app gebruikte om te weten wanneer ze vruchtbaar zouden zijn of niet. Maar dit leek mij minder betrouwbaar. Het verschil in temperatuur bij een vrouw gedurende de cycles is iets wat er niet om liegt. Dit is gewoon een feit en het dagelijks meten van deze temperatuur is dus een perfecte oplossing. LadyComp is hier in gespecialiseerd en bied niet zomaar een computertje aan. Lees hun website goed door en kom er achter waarom hun een hele goede oplossing hebben voor periodieke onthouding met behulp van een cyclescomputer. Bewust was ik mij wel van het feit dat dit, net als het slikken van de anticonceptie pil, veel disipline vergt. Elke ochtend je temperatuur meten is iets wat je echt in je systeem moet hebben om dus een zo goed mogelijk beeld te krijgen van jouw cycles en dus wanneer je wel of niet vruchtbaar bent. Het meten gaat super makkelijk. Je steekt een klein staafje onder je tong, elke ochtend op precies dezelfde plek en het duurt max een minuut tot je klaar bent met meten. Ik doe dit nu gewoon standaard als ik wakker word direct. Gaat automatisch en ik ondervind hier geen problemen mee. Elke dag na de meting krijg je gelijk een kleur lampje te zien. Het lampje kan groen zijn, you’r good to go, lekker rollenbollen. Oranje, dit is de onduidelijke fase waarin het aparaatje niet zeker weet of je wel of niet vruchtbaar bent. En het rode lampje, vruchtbaar. Je kan de LadyComp dus ook gelijk gebruiken als je juist zwanger wilt worden. Er zitten wat kanttekeningen aan wanneer de meting betrouwbaar is, zoals je moet minimaal zoveel uur hebben geslapen en het meten moet in een tijdframe van een aantal uur. Hoe dit allemaal precies werkt en hoe je dit kan doen als je bijvoorbeeld onregelmatig werkt kan je allemaal teruglezen op hun website. 

Veranderingen

Toen ik dit blogje wilde schrijven had ik in mijn hoofd om de voor- en nadelen onder elkaar te zetten. Maar het bleek dat ik sommige veranderingen niet perse als een voor- of nadeel zag. En dat misschien mijn voordeel voor een ander een nadeel kan zijn. Daarom heb ik hieronder per onderwerp mijn veranderingen opgeschreven, wat dit voor mij betekende en wat dit met mij doet.

Slaap

Ik merkte eigenlijk vrij wel direct dat ik beter ging slapen. Voorheen werd ik super vaak wakker ’s nachts en kon ik lang liggen piekeren. Het gaat uiteraard mentaal een stuk beter met mij, maar het was vrij duidelijk dat na het stoppen met de anticonceptie pil ik betere nachten maakte. Dit is nu ook nog steeds zo. Ik slaap langer, word minder vaak wakker en ben hierdoor dus veel uitgeruster. Wel moet ik er bij zeggen dat ik de pil altijd ’s avonds nam. Misschien sliep ik daardoor wel minder goed, maar hier koos ik toen bewust voor zodat ik die hormonenpiek juist niet overdag had. Het feit dat ik nu veel beter slaap is voor mij echt een mega voordeel.

Gewicht

Sinds ik ben gestopt met de pil ben ik heel geleidelijk gedurende een half jaar ongeveer vijf kilo afgevallen. Dit was zeker niet mijn doel. Ik woog namelijk al niet zo veel, 55kg en ben dus nu bijna 50kg. Wel vind ik het bizar om nu te weten dat dus dat opgeslagen vet puur hormonaal was. Ik had echt geen idee dat dit bij mij het geval was aangezien ik dus al vrij licht ben. Ik voelde mij over mijn lichaam met 55kg goed en voel mij over mijn lichaam met 50kg ook goed. Gelukkig heb ik niet (meer) dat ik onzeker ben over mijn lichaam of mijzelf hier heel rot door kan voelen. Maar kan mij heel goed voorstellen dat een aantal kilo’s minder voor een ander misschien wel heel prettig kan zijn.

Hoofdpijn

Het grappige is dat ik dus juist hoofdpijn heb gekregen door het stoppen, terwijl online veel verhalen te lezen zijn over meiden bij wie migraine juist is weggegaan. Ik kwam er na een paar maanden achter dat ik telkens in de week voor dat ik ongesteld moest worden 1,5 tot 2,5 dag giga koppijn kreeg. Ik heb nooit migraine gehad, maar na overleg met de huisarts kon dit heel goed hormonale migraine zijn. De hoofdpijn is echt heel storend en ik kan er door ook niet goed meer functioneren. Daarom heb ik met de huisarts afgesproken om toch medicatie in huis te hebben mocht het weer gebeuren, zodat ik wel normaal kan functioneren de week voor dat ik ongesteld word. Voor mij uiteraard echt een mega nadeel. Ik heb niet tot nauwelijks last van mijn buik en ook de ongesteldheid zelf is heel licht, maar die koppijn is wel heftig helaas.

Gemoedstoestand

Daarnaast is het dus zo dat ik wel nog moodswings heb, maar dat ik nu er achter gekomen ben wanneer ik ze heb. Elke maand ben ik vanaf ongeveer een week voor dat ik ongesteld moet worden anders dan de rest van de maand. Mijn vriend komt er eigenlijk altijd als eerste achter en merkt dan op dat ik veller ben, onaardiger, een beetje bitchy zeg maar. Als hij dit dan opmerkt dan denk ik zelf ook, oh ja hij heeft gelijk en als ik mij dan bedenk dat ik bijna ongesteld moet worden kan ik het nu veel beter een plekje geven. Blijkbaar hoort dit toch een beetje bij het vrouw zijn en het is gelukkkig niet dat ik huilbuien heb of helemaal doorflip. Ik ben gewoon een klein beetje anders.

Zweet

Misschien niet het meest lekkere onderwerp om over te praten, maar in de hoop dat er andere meiden zijn wie hier last van hebben bespreek ik het toch maar. Toen ik nog aan de pil zat merkte ik regelmatig dat ik mijzelf snel vond stinken. Ik sport best wel veel, dus zweet ook best wel veel en vond het zo storend dat ik mijzelf afentoe kon ruiken. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen ging ik uiteraard altijd ’s morgens douchen, na het sporten douchen en voor het slapen douchen. Maar ik merkte weinig verandering. Pas toen ik stopte met de pil is dit zo goed als weg gegaan. Ik heb hier nu echt zoooo veel minder last van en dat is echt heel erg prettig.

Libido

En als laatste het onderwerp libido. Ik las al veel online dat er veranderingen waren in het libido van dames en bij mij heeft stoppen met de pil het volgende gedaan. Met mijn libido is nooit iets mis geweest allereerst. Maar toen ik stopte met de pil merkte ik dat er twee uiterste kwamen. Of een heel hoog libido of dus echt totaaaaal geen zin in sex. Ik ben er nog niet helemaal achter welk moment gedurende mijn cycles dit precies is, maar ben er nu na een half jaar achter dat het terugkerend is. Uiteraard moest ik hier echt wel even aan wennen, ook binnen mijn relatie. Maar nu dat ik weet dat het dus niks met externe factoren te maken heeft, maar echt met mijzelf, kan ik mij hier helemaal bij neerleggen. Het is eigenlijk best wel grappig, mijn bui kan nu dus opeens omslaan van totaal a-sexueel naar mega veel zin in sex en dat is soms best wel spannend juist 😉

Ik zou nooit meer terug willen naar de anticonceptie pil, ik voel me heerlijk zonder die hormonen in mijn lijf en sta overall veel meer in contact met mijzelf. Ik snap mijzelf beter, ik kan dingen herleiden aan de hand van mijn cycles en het is best leuk om te onderzoeken hoe je cycles werkt en in elkaar zit.

_______

Wist je dat ik naast CrossFit, personal training en voedingsbegeleiding ook vrouwen coach met een missie of op zoek naar hun missie? Dit kan van alles zijn, gezonder leven, sporten, maar ook het bekende ‘vast’ zitten. Wat er ook lijkt te moeten veranderen in jouw leven om een nog betere versie van jezelf te worden, ik help je hierbij. Heb jij interesse in coaching? Stuur mij dan een bericht via info@girlsonamission.nl of kijk voor meer informatie op #GIRLSONAMISSION

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van mijn blog over stoppen met de pil, de LadyComp of iets anders, laat dan vooral een comment achter of stuur mij hier een mail 🙂

Liefs
Volg mij ook via Instagram & Facebook

%d bloggers liken dit: