Lees dit bericht op mijn website #girlsonamission HIER

Oh, wat heb ik vroeger toch veel gedronken zeg.. Zo veel dat ik nu denk, huh hoe heeft mijn lichaam dat aan gekund. Er zullen vast velen van jullie dit nu lezen en denken, ‘ik ken Vera inderdaad nog op die manier’. What a life can change right?! Spijt is een moeilijk woord vind ik, maar was ik vroeger nou ietsiepietsie bewuster geweest wat betreft alcohol, dan had ik daar toentertijd heel wat voordeel mee kunnen behalen denk ik. Lees gauw verder.

Drink je dan écht nooit meer?

Op dit moment drink ik eigenlijk zo goed als nooit. Ik heb het nooit echt afgezworen. Zo van ‘ik drink nooit meer’ en daar ben ik alleen maar blij om. Want dan verbied ik mijzelf weer iets en als iets op eens verboden is dan wil ik het juist alleen maar meer. Ook als ik tegen Jan en allemaal zou zeggen, “Ik drink nooooit meer”, dan wordt het zo’n dingetje en voel ik me zo gecontroleerd. Heel irritant. Veel fijner om het gewoon met jezelf te bespreken en niet met anderen, zodat zij er niet telkens over beginnen. Ik denk dat ik op dit moment vijf keer per jaar een glas rode wijn drink die ik écht lekker vind, een hele zware en donker rode wijn is dit dan, heerlijk, en wanneer er de cocktail Moskou mule op de kaart staat, kan ik die met speciale gelegenheden ook niet weerstaan. Maar hallo, na één rode wijn of cocktail ben ik al aangeschoten haha. Nee, ik drink gewoon écht uit mijn eigen behoefte eigenlijk nooit. Gewoon, te veel nadelen. Punt.

Hoe is dat zo gekomen? 

Het is niet perse iets wat van de één op andere dag zo was. Dit is vooral heel geleidelijk gegaan. Van meerdere malen per week en elke week. Naar één keer per week, maar nog steeds elke week. Van een fles, naar niet meer dan twee glaasjes. Van één keer per week, naar één keer per maand, omdat er toevallig een speciale gelegenheid was. Naar eigenlijk alleen nog bij hele speciale gelegenheden. Naar alleen nog een ECHT lekkere cocktail of een mega goed en lekker glas wijn, liefst rood bij hele hele speciale gelegenheden. Maar dan ook ECHT omdat ik denk: ‘Ja, NU heb ik er écht zin in’.

Nadelen van alcohol 

Hoe heerlijk je je ook kan voelen ‘tijdens’ het drinken en hoe ‘gezellig’ het ook kan zijn om met elkaar te drinken. We kunnen er niet omheen hoe slecht alcohol voor je is. Ik ga hier niet uitleggen waarom alcohol slecht is voor je. Typ maar gewoon even in op Google ‘hoe slecht is alcohol voor je’, dan valt er genoeg narigheid te vinden (waardoor je hopelijk vanzelf niet meer wilt drinken). 

De sociale druk

Toch is de social druk groot waardoor de meeste mensen falen als ze besluiten niet meer te willen drinken. Waar ik zelf ook keer op keer faalde. Kom je in sociale sferen, dan komt iedereen snel in de sociale verleiding en druk. Want drinken is ‘gezellig’ toch? Het eerste wat ik dan nu zelf denk is: ‘Maar ben ik dan niet ‘gezellig’ als ik niet drink?’ Wat een kut gedachten is dat zeg. Ik wil gezellig zijn zonder drank, ik wil juist dat mensen mij leuk vinden voor wie ik ben en niet om hoe ik me gedraag met alcohol in mijn lichaam. En ja, een persoon wordt anders wanneer iemand drinkt en ja de sfeer verandert ook wanneer er wordt gedronken. En nogmaals ja, dit is tot op een zekere hoogte gezellig en vaak met heel veel lol. Maar in mijn ogen het niet waard en gaat ten kosten van. Daarnaast vind ik die grens van nét een glaasje teveel, waardoor jij zelf of de sfeer ook in één klap kan omslaan, helemaal niks meer. Het gezellig hebben en vooral jezelf kunnen zijn zonder alcohol vind ik vele malen belangrijker in het leven dan al die borrels drinken. Maar eerlijk is eerlijk. Het moment waarop jij met iemand uiteten bent. De serveerster jouw gezelschap vraagt wat hij of zij wilt drinken. Dat diegene zegt doe maar een glas witte wijn. En dat jij dan moet zeggen.. ‘voor mij een Spa’tje blauw..’ Dat moment is echt wel even raar. In een soort van sneltreinvaart gaat jouw hoofd nadenken, oh moet ik nu ook een glas wijn bestellen? En heel vaak zonder dat je het eigenlijk door hebt heeft jouw hoofd al geantwoord met ‘doe mij ook maar’.. Op dit moment boeit het mij niet meer, maar in het begin vond ik dit ook raar en soms moeilijk of verleidelijk. Maar toch ben ik hier specifiek op gaan letten en heb ik bijvoorbeeld ook vaak gezegd ‘ik wacht nog even’, zodat ik rustig kon nadenken en beslissen of ik wel ECHT zin had in een drankje. En vaak kwam ik er dan achter, hmm ik kan net zo goed geen alcohol drinken en ik dan achteraf heel blij mee was.

Het is allemaal maar zo normaal

Misschien vind ik dit nog wel het ergste. Dat alcohol drinken zo normaal is geworden. Dat bij elke gelegenheid drank hoort. Of het nou middag is of avond. Een glas wijn kan altijd. Ik vind dit erg. Misschien ondervind niet iedereen nadelen van alcohol zoals ik die zie, maar het feit dat het zo’n gewoonte is geworden zou toch al de reden moeten zijn dat we dit moeten doorbreken. Zo’n slechte gewoonte..

Waarom

Nooit meer last van een klein katertje of een zieke hangover, hoe fucking heerlijk is dat?! Altijd productief als je daar zin in hebt. Nooit meer dat lamlendige gehang, vage gevoel, misselijkheid, zin in vet vreten (wat je de avond daarvoor waarschijnlijk ook al had gegeten). Nooit meer domme beslissingen of spijt de volgende dag van wat je gezegd of gedaan hebt. Nooit meer van je fiets flikkeren, omdat je niet meer recht kan fietsen. Nooit meer wakker worden en denken ‘what the fuck happend’. Ik kan nog wel even door gaan. En tuurlijk moet ik nu lachen als ik denk aan al deze achteraf hilarische momenten die ik heb meegemaakt wanneer er drank in het spel was. Had het ergens niet willen missen, maar om mijn hele leven zo door te gaan.. No thanks.

Alcohol en psychische problematiek

Wat ik graag met jullie deel is één van mijn hoofdredenen om niet meer te drinken. Zonder alcohol heb ik veel minder last van labiel zijn. Ik heb door mijn psychische stoornissen veel sneller dat ik emotioneel in de war raak en alcohol is daar een mega grote trigger voor. Nu dat ik deze stoornissen kan managen heb ik daar veel minder last van en geen alcohol drinken is daar een onderdeel van. Mocht jij hooggevoelig zijn, hoogsensatief, borderline hebben, depressief zijn of depressies gehad hebben, heb je een burnout en/of weet je dat je daar gevoelig voor bent en een mogelijke terugval in je leven wilt voorkomen. Dan is niet drinken zeker de moeite waard voor jou!

Zijn er ook nadelen

Eerlijk is eerlijk, ik ervaar één groot nadeel. En dat is dat ik nu dronken mensen mega irritant vind. Ja, heel hypocriet aangezien ik zelf vaak genoeg dronken en irritant ben geweest, I know. Maar het is nu eenmaal zo. Als je langer dan 2 uur met drinkende mensen aan tafel zit dan worden ze irritant, ik ga me dan ontzettend ergeren en terug trekken in mijn schulp. Als je zelf gewoon mee drinkt heb je dit niet door, want je zit gezellig op dezelfde golflengte. In het begin ging ik me hier zo ontzettend aan ergeren dat ik zelf een error kreeg en volledig in de war raakte. Maar nu heb ik dit gewoon geaccepteerd en weet dat het er helaas gewoon bij hoort. Vaak ga ik dan op tijd weg ergens op een feestje of etentje, zodat ik het moment van ergernis niet hoef mee te maken en mijzelf er ook niet mee heb.

Try it 

Uiteraard moet iedereen vooral doen en laten wat hij of zij wil en wil ik niemand iets opleggen. Maar geef het eens een kans. Probeer eens te genieten van puurheid met elkaar of alleen. Genieten van elkaars gezelschap NIET onder invloed en ontdek dat je ook dan het gezellig kan hebben. Dat je misschien juist veel doordachtere gesprekken hebt met elkaar. Dat je toch frisser wakker wordt dan je gewend bent. Ontdek dat je echt wel kan dealen met een spannend gesprek of die onzekere gevoelens, terwijl je er met je volle 100% bij bent. Toevallig is het deze maand Stoptober, Sober oktober of hoe je het ook wilt noemen. Maar er is geen begin van een nieuwe maand of een nieuwe maandag nodig om te stoppen of het in ieder geval te proberen. Het kan ook NU. GO GO GO en kom er achter hoe je leven kan veranderen door bepaalde keuzes te maken die ook nog eens heeeeel gezond voor je zijn.

 

 

Liefs, Vera

Volg je mij al op Instagram? Zo blijf je up-to-date van nieuwe blogs, interessante posts en kan je een kijkje nemen in mijn leven als health freak.

Ook op Facebook kan je mij vinden en LinkedIn

PS Ik heb nog een paar plekjes voor 1-op-1 lifestyle coaching, klik hier voor meer info of vraag een GRATIS kennismakingsgesprek aan

PPS Wist je dat ik naast lifestyle coaching ook vrouwen coach op zoek naar hun missie? Het bekende ‘vast’ zitten. Het gevoel dat dit het niet is, dat er iets lijkt te moeten veranderen in jouw leven om een nog betere versie van jezelf te worden, ik help je hierbij.

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: