“Die motivatie heb ik niet hoor.” “Ik word al moe bij het idee dat ik naar een sportschool toe moet.” Ik hoor het zo vaak, negatieve opmerkingen over sporten. Niet alleen in mijn werk, maar ook in het dagelijks leven kom ik veel mensen tegen wie niet sporten of sporten gewoon echt niet leuk vinden. Ik vraag me dan af hoe zij in hun vel zitten en of zij de redenen waarom ik sport niet hebben, voelen, zijn of willen.. Ik ga dan ook altijd graag de discussie aan. Ik ben altijd benieuwd wat er precies achter die negativiteit zit of dat ik iemand toch kan motiveren of nieuwsgierig kan maken met mijn enthousiasme.

Sporten is niet alleen voor fitte mensen. Trainen doe je niet perse om er goed uit te zien. Sporten heeft misschien niet eens iets met ‘leuk’ te maken. Het gaat meer om wat het teweegbrengt. In sommige gevallen direct, andere over tijd. Het gaat om zelfontwikkeling, discipline, succes en het streven naar geluk.

In de onderstaande 10 punten geef ik aan waarom ik sport en waarom IK dus niet kan snappen dat er mensen zijn wie niet sporten.

Energie

Sommige dagen heb ik bakken met energie, andere dagen voel ik me een slappe vaatdoek. Maar één ding weet ik zeker, van sporten krijg ik veel positieve energie terug. Het neutraliseert mijn energie level meestal weer. Ben ik erg druk, dan kan ik even uitrazen. Heb ik weinig energie, dan krijg ik weer even wat peper in me reet. En hoe ik dan kan sporten als ik zo futloos ben? Gewoon gaan! Als ik daar eenmaal ben dan doe ik gewoon wat ik kan op dat moment en dat is elke dag anders.

Zelfvertrouwen

Veel mensen zouden het niet van mij zeggen, maar ik ben een erg onzeker meisje geweest. Vroeger ook erg van buiten, nu meestal alleen nog van binnen. Sporten veranderde mijn lichaam, nu ben ik er trots op. Ook trots op wat ik kan met sporten. En trots zijn geeft me zelfvertrouwen, dat straal ik vaak uit. En soms dan straal ik het uit en is het niet zo, maar dat ik ook wel eens handig en menselijk.

Rust

Op de dagen dat ik pieker of in me hoofd er even niet meer uit kom, is sporten echt de oplossing. Om even een uurtje niet aan al het gezeik te denken of om na het sporten alles weer even helder te zien. Die rust heb ik nodig om weer te kunnen functioneren, anders word ik af en toe helemaal doorgedraaid in me hoofd.

Vrijheid

Ik kan namelijk met sporten zelf beslissen wat ik doe, welke training, met welk gewicht en of ik daar nou oergeluiden bij wil maken of niet, dat doe ik gewoon als ik dat wil. Sporten voelt als vrijheid, het is iets van mij wat ik beslis om te doen voor mezelf in mijn vrije tijd.

Controle

Ik ben dan misschien een control freak, maar sporten geeft mij heerlijk de controle over mijn lichaam. Terwijl ik andere dingen in het leven vaak niet kan controleren, ook al probeer ik dat vaak wel ; ) Controle over mijn eigen lichaam voelt goed, ik kan mijn lichaam goed aansturen en aanvoelen. Ik weet wat mijn lichaam nodig heeft, hard trainen en gezond eten (met af en toe een cheatmeal of dag, moet kunnen). Maar dit is voor mijzelf zorgen en dat is controle

Gezondheid

Uiteraard voel ik mij FIT en FIT is the SHIT! Ongetwijfeld. Een goede conditie, weinig ziek of snel hersteld of beter. Fysiek ben ik gezond, dat voel ik. Ik kan tegen een stootje, ben niet bang om kou te vatten en kan op mijn fitheid bouwen. Mijn lichaam laat mij zelden in de steek (nu me hoofd nog haha) 

Sociaal leven

Daarom is CrossFit zo leuk! Een soort van fitness, maar dan in een groep. Niet alleen hoeven zijn, samen zweten schept een band (zoals Sem Li zegt). En meestal zijn andere CrossFitters ook nog eens geweldige mensen, sociaal en vriendelijk, betrokken en enthousiast. En als ze dat niet zijn, dan worden ze het wel. Sporten (bijv. CrossFit) maakt mensen opener, misschien door de zelfverzekerdheid, maar in ieder geval krijg je er veel nieuwe contacten bij en misschien ook wel nieuwe vriendschappen (ik wel in ieder geval!) 

Kracht

Uiteraard geeft sporten mij fysieke kracht, ik train namelijk hard om sterk te worden en dit merk ik aan alles in mijn leven. Dingen tillen is makkelijker, maar ik ben ook meer bestand tegen een stootje.

Discipline

Naast fysieke kracht heeft het mij natuurlijk ook DE kracht om door te gaan met waar ik mee bezig ben. Ik ben een krachtige vrouw geworden met veel doorzettingsvermogen. Ik heb door sporten geleerd dat als ik iets echt graag wil, dan kan ik het! Vroeger was ik een opgever en dit patroon kom ik soms in sporten (ook in het dagelijks leven hoor) nog wel eens tegen, die opgever. Maar die leer ik nu herkennen en dan vraag ik mijzelf af ‘hoe graag wil jij dit Vera?!” Het antwoord hierop geeft me dan vanzelf de kracht om door te gaan.

Een goed lijf

Ja, want eerlijk is eerlijk. Van het zitten op je luie reet krijg je geen strak en slank lijf. Misschien wil je dat ook wel helemaal niet, is natuurlijk helemaal prima. Maar wil je dat stiekem ergens wel, kan zal je toch echt moeten gaan trainen. En niet een weekje, nee consistent en geduld hebben. Resultaten halen gebeurt niet zo snel, maar heeft tijd nodig en vooral blijven trainen en goed eten. Geloof me, na een aantal jaar kijk je terug en herken je jezelf niet meer, van binnen en van buiten.

Dit is wat sporten met mij doet! Wat CrossFit met mij doet, want CrossFit is mijn sport. Maar ik weet zeker dat wat je sport ook is, dit de uitkomsten zijn wanneer je het echt een kans geeft. Ga er voor, want jij bent het zo waard!

Liefs
Volg mij ook via Instagram & Facebook

%d bloggers liken dit: